lauantai 8. kesäkuuta 2013

Savityöt


Savitöiden tekeminen on siinä mielessä loistava kuvataiteen tekniikka, että sen harjaannuttaminen alkaa luontaisesti jo hyvin pienenä. Kukapa ei olisi joskus kokeillut (edes) muovailuvahalla leikkimistä.Tästä syystä melkeinpä kaikilla oppilaille on siitä kokemusta ja kynnys siihen ryhtymiseen on matala. Savella työskentelyssä yhdistyy ehkä kaikista voimakkaammin näkö- ja tuntoaistien yhteistyö. Sormien työntäminen saveen ja sillä "leikkiminen" ovat monelle aikuiselle(kin) melkeinpä terapiaa ja siksi mieluisa kokemus!
Saviruukku
Ensimmäinen savityöni oli perinteinen (kukka)ruukku. Tuttuudestaan huolimatta kohtasin monia haasteita kuten  1) miten saada ruukun pinnoista jokapuolelta yhtä tasaiset?
2) miten estää halkeemien synnyn? Jälleen päädyin toteamaan, että vain harjoitus tekee mestarin. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin säännöllisesti kehittää tätäkin taitoa. Savityöskentelyssä on kuitenkin se etu, että ns.virheiden korjaaminen on helpompaa kuin esimerkiksi vesiväreillä työskentely. Lopputulos oli hieman "ryppyinen", mutta mukiinmenevä perusruukku. Ensi kerralla muistan säännöstellä vettä hieman tarkemmin.



Sitruunasoitin


Toinen työni oli punasavesta tehty "soitin". Tarkoituksena oli tehdä jotain hedelmää muistuttava helistin soitin. Päädyin sitruunaan sen melko helpon ulkomuodon vuoksi. Haasteellisinta oli saada pyöreät pallot sisälle onttoon savimöhkäleeseen. Muoto ei meinannut pysyä kasassa kun koitti saada aukon suljettua. Osa jätti soittimiinsa pienen aukon, mutta itse päädyin toisellaiiseen ratkaisuun puhtaasta mielenkiinnosta. Saven kuivuttua pallot lähtivät liikkeelle ja tekivät yhtä voimakasta ääntä kuin niissä soittimissa joihin oli jätetty aukko. Olin tehnyt hapen (ja äänen) kiertoa varten pintaan monia reikiä, joiden tarkoituksena oli myös elävöittää savityötä aidon sitruunan näköiseksi. Parin viikon kuluttua, saven kuivuttua, maalasin sitruunanhelistimen kellertävällä värillä. Tämä toinen työ oli sen verran haasteellisempi kuin ruukun teko, että jättäisin sen alakoulun ylempien luokkien tunneille.

Totoro

Viimeisenä halusin vielä kokeilla eläinhahmon muotoilua. Saven polttamisen jälkeen toinen silmä oli valitettavasti tippunut, joten jälleen kerran sain muistutuksen siitä ettei vettä kannata käyttää liikaa ja kiinteä saviliitos onnistuu vain pitkän muovaamisen jälkeen.

Saviruukku, savisoitin ja savieläin samassa kuvassa.


1 kommentti:

  1. Savi on klassikko kuten mainitset. uskon että pystyt halutessasi ohjaamaan savitöitä koulussa. Paljon on ryhmästä kiinni miten työt sujuvat. Pahoittelen lasituksen puutetta - mahdollisesti voit lasittaa työt joskus myöhemmin. Helistin oli hyvännäköinen työ. Antti L.

    VastaaPoista